BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Међународна свемирска станица биће дезрбирана 2030-2031 - НАСА

Међународна свемирска станица биће дезрбирана 2030-2031 - НАСА
28.04.2023. год.
Бил Нелсон је рекао да ће даље орбиталне активности бити уговорене са приватним компанијама



 Међународна свемирска станица (MСС) биће дербитирана 2030-2031, рекао је администратор америчке 
Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА) Бил Нелсон.


„Изаћи ћемо из орбите. Остарило је. Изаћи ћемо из орбите 2030-31.“, рекао је он током сведочења пред Комитетом за науку, свемир и технологију Представничког дома америчког Конгреса.

Према његовим речима, даље орбиталне активности биће уговорене са приватним компанијама.

„Сада дајемо уговоре са неколико комерцијалних компанија за стварање комерцијалних свемирских станица“, додао је Нелсон.

Раније је администратор у интервјуу Ројтерсу рекао да очекује да ће се руско-америчка сарадња на пројекту МСС наставити до 2030. У Насином буџету за фискалну 2024. (период између 1. октобра 2023. и 30. септембра 2024.) наводи се да финансирање за Операције МСС-а ће се наставити најмање до 2030. године.

Раније ове недеље, генерални директор Роскосмоса Јуриј Борисов послао је писма шефовима свемирских агенција партнерских земаља како би их обавестио о одлуци Русије да продужи рад Међународне свемирске станице (МСС) до 2028.

Међународна свемирска станица (МСС) је у орбити од 20. новембра 1998. Састоји се од неколико модула и тешка је око 435 тона, или чак до 470 тона када су свемирске летелице прикачене за њу. У пројекту МСС учествује укупно 14 земаља: Русија, Канада, САД, Јапан и десет држава чланица Европске свемирске агенције (ЕСА) – Белгија, Немачка, Данска, Шпанија, Италија, Холандија, Норвешка, Француска , Шведска и Швајцарска.


  • Извор
  • Танјуг
  • Фото: TASS/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Међутим, космичка питања и напори да се неутралишу претње које се могу појавити у свемирској сфери треба стално да буду у центру пажње владе, истакао је руски председник.


Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...

Агенција не жели да „друга питања“ ометају орбитално партнерство


Олег Кононенко је сада провео више времена него било ко други у орбити

Vodonik je postao ključna reč u razgovorima o budućnosti transporta i smanjenju emisije štetnih gasova. Vozila na vodonik predstavljaju jedan od najvažnijih koraka ka održivoj i ekološki prihvatljivijoj mobilnosti...


Međunarodna svemirska stanica (ISS) predstavlja jedno od najvećih dostignuća ljudske tehnologije i saradnje na međunarodnom nivou. Ova laboratorija u orbiti Zemlje, smeštena u svemiru već više od dve decenije,...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА